dijous, 26 de maig del 2016

3. L'EVOLUCIÓ DE COMEDIANTS



Comediants comença sent una companyia de teatre que barreja música, màscares, colors i provocació. A mesura que passen els anys els seus espectacles comencen a incorporar text i diàleg, encara que no destaquen plenament per això. Durant els 44 anys de trajectòria professional hi ha hagut molts canvis d’organització, de muntatge, d’ubicació… Comediants ha evolucionat com a companyia creadora d’espectacles, però també ha evolucionat com a grup de persones. 

Malauradament ens han deixat grans mestres de l’espectacle, com Julio Martín Pérez, un madrileny que es va instal·lar a la cort de Comediants per obrir les portes de la pirotècnia amb majúscules. En “Julito” va ser l’home de foc de la companyia entrant-hi l’any 1975 i provinent del món de la pantalla gran, creant efectes especials per al cinema. L’artesà de la transformació, també conegut amb el nom de Lluís Traveria Córdoba, per a qui tot era possible, va deixar la companyia l’any 2011. Comediants el recorda com l’artista de la lluna i les sabates voladores, que es passava el dia tancat dins el seu taller inventant mil i una coses. El seu petit taller va ser un gran punt de referència per a molts artistes. 

En Monti va entrar i sortir de comediants diverses vegades. Va ser actor, compositor, músic, pallasso, director i guionista entre moltes altres coses. Va actuar en circs, sales i teatres i va acabar creant la seva propia companyia. El director del Circ Price de Madrid, Joan Montanyès Martínez, era un huracà, un terratrèmol, un home sense complexos i en lluita permanent. És l’home dels nassos català, un actor polièdric vital que Comediants i el teatre recorda amb un gran somriure als llavis.





WEBGRAFIA:
comediants.com
Exposició Comediants Palau Robert

1 comentari:

  1. Moltíssimes felicitats i la meva més sincera gratitud a una gran persona ( per a mí )

    UN
    GRAN ARTISTA I sobretot HUMIL de Lluís Maria Traveries Còrdova.

    Gràcies per ajudar-me, PROFESSIONALMENT a fer

    possible la "figura" caracteritzada, lluís domènech i moñntaner.




    A qui el meu RESPECTE.

    Gratitud i molt de RESPECTE la Família,

    Fina Jubany Periago







    ResponElimina